O Mr-Green παρακολούθησε το workshop της Marina Abramović!

Όσα έγιναν στο εργαστήρι τέχνης της ιέρειας της performance!

17/03/2016
Abramović

Από μικρός άκουγα ότι “σε περιόδους κρίσης, η τέχνη ευδοκιμεί” και πάντα έτσι το είχα στο μυαλό μου. Σε μια χώρα που τελευταία ζει με μνημόνια, συνεχείς φόρους, τρόμο, αγανάκτηση, φόβο, και έχοντας φτάσει στον πάτο, ε, τότε, το να βλέπεις 1500 παραστάσεις την σεζόν με ηθοποιούς και συντελεστές που έχουν ανάγκη από έκφραση (με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος για τους συντελεστές) να ανεβαίνουν και παντός είδους τέχνη να συντελείται, αυτό είναι παρήγορο… ό,τι κάτι γίνεται, κάτι κινείται.
Στην εικαστική σκηνή (φέτος μόνο, έχω επισκεφθεί τουλάχιστον 15 εκθέσεις), μια ακόμα έκπληξη ήρθε με τα εγκαίνια της έκθεσης As One του Neon και του ιδρύματος της Marina Abramović στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς: Έγινε χαμός – δεν είχα ξαναδεί τόσο ετερόκλητο κοινό – με πυρήνα την τέχνη- σε μουσείο. Και όλα αυτά για να δουν από κοντά την ιέρεια της performance (long duration) στην πρώτη της μεγάλη παρουσίαση επί ελληνικού εδάφους! Και μπορεί η 70 χρονών Σέρβα καλλιτέχνης να είναι ένα σύγχρονο σχεδόν μυθικό πρόσωπο – τουλάχιστον για μια μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών worldwide- με projects που έχει δείξει από την δεκαετία του 70′, άλλoτε πιο σκληρά, άλλoτε σιωπηλά, πάντοτε όμως ανατρεπτικά, μοναδικά και πολυσυζητημένα μέχρι σήμερα που παραμένει πάντα ενεργή. Κάπως έτσι, έπλασε τον μύθο της, αυτοδημιούργητη και πανέξυπνη, και αν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, την γνωρίσαμε από την guest εμφάνισή της στο Sex & the city, ένα απλό googlaρισμα, θα σου πει όσα πρέπει να ξέρεις για εκείνη…
Η δική μου πρώτη επαφή μαζί της ήταν μέσω ενός φίλου, ηθοποιού, που πέρασε το καλοκαίρι του 2013 στην καλλιτεχνική κατασκήνωση του άλλου θρύλου των εικαστικών, του Bob Wilson (που έκανε την πολυσυζητημένη Οδύσσεια στο Εθνικό) κάπου έξω από την Νέα Υόρκη. Εκεί, ο Θοδωρής Φραντζέσκος είχε την χαρά να συνεργαστεί – μεταξύ άλλων- σε ένα εντυπωσιακό project με την Abramović – αυτή την δουλειά την είδα ξανά και ξανά σε βιντεάκια και φωτογραφίες, είδα και άκουσα αναλύσεις και κάπως έτσι άρχισα την δική μου επαφή περί performances και άλλων δαιμονίων… Στα εγκαίνια της έκθεσης λοιπόν, στην σύντομη συνομιλία μου με την Abramović, μου τόνισε “Έλα να δεις την έκθεση, είτε μόνος είτε με παρέα, και έλα στο workshop!” Και εννοείται πως την επομένη, πήγα στο workshop για καλλιτέχνες, που όπως αποδείχτηκε ήταν μοναδική εμπειρία. Μέσα σε 3 περίπου ώρες, η Abramović υποδέχθηκε 8 καλλιτέχνες (κάποιοι παρουσιάζουν στην έκθεση, κάποιοι όχι), όπου ο καθένας είχε 10′ για να παρουσιάσει το δικό του project για να ακολουθήσει 10′ συζήτηση πάνω στην δουλειά του αλλά και η εισήγηση της καλλιτέχνιδος-οικοδέσποινας που περιελάμβανε κριτική που δεν χαρίζεται, χωρίς να προσβάλλει, αλλά με αμεσότητα και χιούμορ, μαζί με συμβουλές το πως το κάθε κομμάτι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο, πιο ενδιαφέρον για το κοινό. Εκεί, λοιπόν έπαθα πλάκα! Η τύπισσα είναι ένας σκηνικός χείμαρρος, ακούει και παρακολουθεί τα πάντα, έχει ενέργεια 30χρονης, γυρίζει σαν σβούρα, είναι cool και είναι φιλική με όλους, νιώθει τυχερή που είναι ανάμεσα σε νέους καλλιτέχνες και γουστάρει που δίνει τα φώτα της.

Abramović

Photo Credit: Natalia Tsoukalas

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο εργαστήρι είναι: Βέρα Παπαδοπούλου, Nikolaos, Πάρις Λεγάκης, Γιάννης Τσιγκρής, Ελιάν Ρουμιέ, Γεωργία Δαμιανού, Γιάννης Αντωνίου, Σταύρος Αποστολάτος και Θοδωρής Φραντζέσκος.
Στην πρώτη κοπέλα που συμμετείχε (εδώ να ζητήσω συγγνώμη που δεν αναφέρω ονόματα αλλά σίγουρα θα έκανα λάθος και δεν θέλω να κάνω κάποια παράλλειψη σε ονόματα συμμετεχόντων – μόνο τον Θοδωρή και τον Πάρη γνωρίζω, και ένα δεύτερο συγγνώμη που δεν έχω από όλους τους συμμετέχοντες φωτογραφίες αλλά κλασικά, έπεσε η μπαταρία κάπου στην μέση) όταν ένιωσε ότι η νεαρή ντρεπόταν λίγο το κοινό και με την ολοκλήρωση της παρουσίασής της και την συζήτηση, την αγκάλιασε και της ζήτησε να κάτσει για 1΄ μόνη απέναντι στο κοινό και να το παρακαλουθεί για να ξεπεράσει τον φόβο της, ο δεύτερος συμμετέχοντας παρουσίασε την δουλειά του σε 3 βίντεο: στο πρώτο, περπάτησε για ώρες σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης, πάνω στις λευκές γραμμές στην μέση του δρόμου σαν να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί (αυτή η παρουσίαση μου άρεσε πάρα πολύ και ήταν performance long duration σε κοινό, χωρίς το κοινό να φαίνεται) ενώ στο δεύτερο, έχει οργανώσει έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου σε μια αλάνα με την μια ομάδα να αποτελείται από πρόσφυγες και την άλλη από Έλληνες δικηγόρους, με την προϋποθεση, όλοι να είναι ντυμένοι πανομοιότυπα, για να μπερδέψει τους ίδιους τους παίκτες.
Αργότερα, μια πανέμορφη χορεύτρια έδειξε την δική της performance που είχε παρουσιάσει στην σκηνή θέλοντας να ανακαλύψει τον εαυτό της.

Abramović

Abramović

Abramović

Ένας άλλος καλλιτέχνης που ξεκαθάρισε ότι δεν του αρέσει ο πόνος, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον πόνο, μας έδειξε φωτογραφίες του με τον ίδιο να αιωρείται από σιδερένιους κρίκους, οι οποίοι ήταν καρφωμένοι στο δέρμα του με χειρουργική ακρίβεια. Ομολογώ πως ήταν λίγο σκληρό σαν θέαμα αλλά μερικοί το βρήκαν ενδιαφέρον. Η Abramović που και αυτή έχει χρησιμοποιήσει σε δουλειές της τον πόνο ή τον εν δυνάμει πόνο έθεσε το ερώτημα της ισορροπίας ανάμεσα στον πόνο και την τέχνη. Αργότερα, ήταν η σειρά του Θοδωρή ο οποίος έδειξε ένα μικρό κομμάτι από το project της Νέας Υόρκης Humanity με την βοήθεια του συμφοιτητή του από την Δραματική του Εθνικού και εξαιρετικού ηθοποιού (και μουσικού) Πάρι Παρασκευάδη-Πλάνετς – το παρουσίασαν από το δάπεδο της σκηνής. Η Abramović αμέσως έδωσε τις συμβουλές της: Μπήκε μπροστά, έσκυψε και ζήτησε από τον Θοδωρή να σκαρφαλώσει στην πλάτη της και να πει από εκεί τα λόγια του! Το κοινό χειροκρότησε ένθερμα. Μετά στην θέση της Abramović βρέθηκε ο Πάρις και ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της, ανέδειξαν καταλυτικά την performance μέχρι που τα πόδια του Πάρι (αφού κουβαλούσε τον Θοδωρή), δεν άντεξαν, καταρρέοντας και οι 2 επί σκηνής – κάτι το οποίο έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε έντονο χειροκροτήματα!

Abramović

Abramović

Abramović

Abramović

Abramović

Abramović

Photo Credit: Natalia Tsoukalas

Κάπου εκεί, έπεσε η μπαταρία και έκλεισε η κάμερα μου, αλλά η παρουσίαση συνεχίστηκε. Ένα αγόρι έδειξε το δικό του χορευτικό κομμάτι σε video ενώ λίγο αργότερα, μια Ελληνορωσίδα καλλιτέχνης παρουσίασε ένα video-art. Ωραία αίσθηση προκλήθηκε όταν δυο παλιοί γνώριμοι της Abramović βγήκαν στην σκηνή και προσκάλεσαν το κοινό να σηκώσει το χέρι του και να κάνει πράξη αυτό που του ήρθε πρώτο στο μυαλό (ένας από το κοινό σήκωσε το χέρι, και έτρεξε στην σκηνή να αγκαλιάσει την Abramović). Αργότερα, προσκάλεσαν το όρθιο κοινό με ένα μέλος του σώματός του καθενός να έρθει σε επαφή με τον διπλανό του και να του μεταφέρει την κίνηση. Όλο αυτό έκλεισε με την Marina να ζητάει από όλους να βγάλουν από μέσα τους, ταυτόχρονα, την πιο δυνατή τους κραυγή με την αίθουσα να σείεται από ενέργεια!

Abramović

Photo Credit: Natalia Tsoukalas

To performance workshop για καλλιτέχνες έληξε με μια ομαδική φωτογραφία με την Marina Abramović στο κέντρο και τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την παρουσίαση αλλά και πολλούς φίλους από το κοινό να την περιστοιχίζουν:

Abramović

Photo Credit: Natalia Tsoukalas

Ο ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) παρουσιάζουν το πρόγραμμα As One
Μουσείο Μπενάκη | Κτίριο Πειραιώς
10 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2016

Το πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ εγκαινιάζεται φέτος με μια σημαντική και ευρεία συνεργασία με το Marina Abramović Institute (MAI).
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ δημιουργήθηκε με σκοπό να διευρύνει την επαφή του ελληνικού κοινού με διάφορες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού σε καινοτόμες δράσεις, παρουσιάζοντας ξένους και έλληνες καλλιτέχνες, εκδηλώσεις και συζητήσεις σε επαφή με την πόλη ως μέρος της καθημερινής πολιτιστικής δραστηριότητας.
Η τέχνη της performance αποτελεί βασικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού και το ΜΑΙ μεταφέρει την ‘κληρονομιά’ της σπουδαιότερης εκπροσώπου της, Marina Abramović, προάγοντας και αναδεικνύοντας συνεργασίες και νέους καλλιτέχνες. Να τονίσω εδώ ότι όλοι οι καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν δουλειά τους (οι δουλειές είναι ολοκαίνουριες συλλήψεις με την έγκριση της Abramović και του επιτελείου της) θα πληρωθούν – και αυτό αποτελεί μια ωραία είδηση με την έννοια της προώθησης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης!
Μέσω του προγράμματος As One οι δύο οργανισμοί μοιράζονται το ίδιο όραμα, να προάγουν την τέχνη της performance και να συμβάλλουν στην εξοικείωση και την εκπαίδευση όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αναδείξει μια νέα γενιά καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα.
Το As One θα παρουσιάσει, για διάστημα επτά εβδομάδων, τη Μέθοδο Abramović και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα από performance, διαλέξεις, φιλμς και εργαστήρια, με τη συμμετοχή 29 καλλιτεχνών. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αφιερωμένα στην performance στην Ευρώπη, το οποίο δημιουργήθηκε και υλοποιείται από δύο οργανισμούς.

Μέθοδος Abramović
Η Μέθοδος Abramović είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović, μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχοντα. Η Μέθοδος αντλεί υλικό από μια τεράστια δεξαμενή εμπειριών και performances της δημιουργού τα τελευταία 40 χρόνια, και διυλίζεται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σκοπό έχει την επαφή́ με τον εαυτό́ μας και τη σύνδεση με τους άλλους. Η Μέθοδος βασίζεται στην ατομική και τη συλλογική συμμετοχή και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην άυλη τέχνη.
Καθώς αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τη δημιουργό του, η συγκεκριμένη μορφή της Μεθόδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως εξέλιξη ανάλογων έργων που έχουν παρουσιαστεί από την καλλιτέχνιδα σε βάθος χρόνου ανά τον κόσμο.
Είναι μια δημόσια συμμετοχική εμπειρία για μεγάλες ομάδες ανθρώπων, σε έναν κοινόχρηστο χώρο, όπου το κοινό καλείται να κάνει μια σειρά ασκήσεων και να παρακολουθήσει και άλλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Η Μέθοδος Abramović, ως μέρος του AsOne, λαμβάνει χώρα στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Καθώς οι επισκέπτες μπαίνουν στη Μέθοδο, τους ζητείται να αφήσουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα σε ειδικό χώρο φύλαξης: ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και κάμερες. Με την καθοδήγηση των μεσολαβητών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τη συνεργάτη της Marina Abramović LynseyPeisinger, οι επισκέπτες ακολουθούν μια σειρά ασκήσεων προθέρμανσης, προκειμένου να «ξυπνήσουν» οι αισθήσεις, να τεντωθεί το σώμα και να επικεντρωθεί το μυαλό σε αυτό που θα ακολουθήσει. Αυτή η προετοιμασία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να είναι παρόντες σε αυτό που συμβαίνει, ακίνητοι και συνδεμένοι με έναν ανεμπόδιστο τρόπο.

Performances
Συνολικά 29 έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο As One. Οι Έλληνες καλλιτέχνες, που επιλέχθηκαν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, από τη Marina Abramović και τους συνεργάτες της Serge Le Borgne και Paula Garcia, θα παρουσιάσουν νέες αναθέσεις έργων.
Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 6 μακράς διάρκειας performances από 6 Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, για 7 εβδομάδες, καθημερινά, επί 8 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, 21 performances από 23 καλλιτέχνες (18 έλληνες και 5 ξένους) θα παρουσιαστούν ως performance interventions με διάρκεια από μία έως 6 μέρες.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής:
Μακράς διάρκειας performances – Γιώτα Αργυροπούλου, Δέσποινα Ζαχαροπούλου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Λάμπρος Πηγούνης, Νάνσυ Σταματοπούλου, Θοδωρής Τράμπας.
Performance interventions – Θανάσης Ακοκκαλίδης, Rafael Abdala και Jessica Goes, Γιάννης Αντωνίου και Σταύρος Αποστολάτος, Έλενα Αντωνίου, Χριστίνα Βασιλείου, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Θωμάς Διάφας, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Γιάννης Καρούνης, Amanda Coogan, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Kira O’Reilly, Κατερίνα Οικονόμου, Nikolaos, Αναστασία Παπαθεοδώρου, Γιάννης Παππάς, PASHIAS, Ευγενία Τσανανά, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Δημήτρης Χειμώνας, Maria Herranz.
Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από 2 re-performances της Marina Abramović, των έργων ‘Cleaning the Mirror’ (1995) και ‘Art Must be Beautiful – Artist Must Be Beautiful (1975), που θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες Μάρθα Πασακοπούλου, Δημήτρης Μπαμπίλης, Δήμητρα Μπίλλια, Γίτσα Κωνσταντουδάκη, Ελιάν Ρουμιέ, Βασιλική Σπάχου και Καλλιόπη Ζερβουλάκου.

Ομιλίες, Εργαστήρια, Προβολές
Το πρόγραμμα As One πλαισιώνεται από μια σειρά ομιλιών, με σκοπό να εκπαιδεύσει το κοινό στην ιστορία και την εξέλιξη της τέχνης της performance, αναδεικνύοντας πρακτικές που συνδέονται με το χώρο, όπως το θέατρο και ο χορός. Παράλληλα, εργαστήρια με συμμετέχοντες και προσκεκλημένους καλλιτέχνες θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τις δομές και τους μηχανισμούς των έργων performance, εμβαθύνοντας στους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες αναπτύσσουν το έργο τους. Οι ομιλίες και τα εργαστήρια συμπληρώνονται από καθημερινό πρόγραμμα προβολών, με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από το έργο της Marina Abramović, έργα που επηρέασαν το έργο της, καθώς και ταινίες προσκεκλημένων ομιλητών και άλλο υλικό από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα, η Marina Abramović θα δώσει δύο διαλέξεις, μία για την ιστορία της τέχνης της performance (Σάββατο 19/3) και μία για το μέλλον της και το ρόλο που θα παίξει σε αυτό η αυξανόμενη συμμετοχή του κοινού (Τετάρτη 23/3), με υλικό από την πιο πρόσφατη έκθεση του MAI στη Βραζιλία. Επίσης θα συνομιλήσει, σε δύο εργαστήρια, με επιλεγμένους καλλιτέχνες για την πρακτική τους (Παρασκευή 11/3 & Τρίτη 22/3).
Για τη σχέση της όπερας με την πρακτική της performance θα συνομιλήσουν ο σκηνοθέτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλέξανδρος Ευκλείδης και η καλλιτέχνης Κατερίνα Οικονόμου (Πέμπτη 17/3), ενώ για τη μετάβαση από το θέατρο στην τέχνη της performance θα μιλήσει η θεατρολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ Άννα Σταυρακοπούλου (Σάββατο 2/4). Η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για τη θέση του σώματος στην τέχνη της performance (Παρασκευή 15/4) και θα συνομιλήσει με την καλλιτέχνη Λήδα Παπακωνσταντίνου, μια από τους πρώτους στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν την τέχνη της performance τις δεκαετίες ’70 και ’80 (Σάββατο 16/4). Για την αισθητική του σώματος και των ορίων του στην τέχνη της performance θα μιλήσει και η θεωρητικός τέχνης Σοφία Ελίζα Μπουράτση (Τρίτη 19/4), ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του MAISergeLeBorgne θα μιλήσει για τις άυλες μορφές τέχνης (Σάββατο 19/3).
Η λειτουργία της performance μέσα από την ακινησία του σώματος είναι το θέμα του εργαστηρίου της Εύας Λαμπάρα μαζί με τη δασκάλα της και σκηνοθέτη Αννίτα Καπουσίζη, παρουσιάζοντας πώς ένα σώμα ‘περιορισμένο’ κινητικά, δημιουργεί ‘απεριόριστες’ δυνατότητες πρόσληψης και ερμηνείας του κόσμου, καθώς και δείγμα δουλειάς της Λαμπάρα  (Τετάρτη 16/3).
Σημαντικοί είναι οι διεθνείς προσκεκλημένοι καλλιτέχνες που θα μιλήσουν για το έργο τους:
O Damien Jalet θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για το έργο του, θα συνομιλήσει με το σκηνοθέτη της τελευταίας του ταινίας, η οποία και θα προβληθεί (Πέμπτη 7/4). O Tehching Hsieh θα μιλήσει για το έργο του, ως πρωτοπόρος της lon gdurational performance που ξεχώρισε τη δεκαετία του ’80 στη Νέα Υόρκη (Κυριακή 10/4). Ο Jacopo Godani, καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος της Dresden Frankfurt Dance Company, θα μιλήσει για το έργο του και θα πραγματοποιήσει εργαστήριο με επιλεγμένους καλλιτέχνες (Πέμπτη 21/4).
Εργαστήρια θα πραγματοποιήσουν επίσης και οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες performance Rafael Abdala + Jessica Goes (Πέμπτη-Κυριακή 14-17/4), Maria Herranz (Πέμπτη 31/3), Amanda Coogan (Τρίτη 5/4) και Kira O’ Reilly (Κυριακή 24/4), καθώς και το επιτελείο του MAI (Serge Le Borgne, Paula Garcia, Lynsey Peisinger) με επιλεγμένους καλλιτέχνες.

«Μηχανή́ Αμοιβαίων Κυμάτων»
Στο χώρο θα υπάρχει μια εγκατάσταση, η «Μηχανή́ Αμοιβαίων Κυμάτων – Mutual Wave Machine». H μηχανή έχει σχεδιαστεί από τη γνωστική νευρολόγο και καλλιτέχνη Suzanne Dikker και τον καλλιτέχνη και δημιουργό λογισμικού Matthias Oostrik, αντλώντας έμπνευση από την performance της Marina Abramović “Mutual Gaze”, που αποτελεί και μέρος των ασκήσεων της Μεθόδου Abramović. Η εγκατάσταση έγινε από τους Peter Burr, Diederik Schoorl και Παντελή Διαμαντίδη.
Πρόκειται για ένα πείραμα της νευροεπιστήμης και μια διαδραστική εγκατάσταση νευροανάδρασης που διερευνά και ενσωματώνει την απατηλή έννοια πως «είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος» με έναν άλλο άνθρωπο, μέσω του συγχρονισμού των εγκεφαλικών κυμάτων. Δύο επισκέπτες μπαίνουν μέσα σε μια χωρο-κάψουλα με οπτικοακουστικό περιβάλλον που ανταποκρίνεται και αντανακλά την κοινή εγκεφαλική δραστηριότητά τους. Μπορούν να βιώσουν απευθείας και να χειριστούν τις εσωτερικές δυνάμεις τους για να προσεγγίσουν ή να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο.
Η «Μηχανή Αμοιβαίων Κυμάτων» είναι ελεύθερη για το κοινό τις μέρες Πέμπτη-Παρασκευή 13:00-15:00 και 18:00-20:00 και σαββατοκύριακα 13:00-16:00 και 17:00-20:00, με προκράτηση συμμετοχής. Τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας του προγράμματος, η μηχανή θα επεξεργάζεται και θα προβάλει τα εγκεφαλικά κύματα της MarinaAbramović, αντανακλώντας την πνευματική της κατάσταση τη στιγμή που έκανε την performance “The Artist is Present” (η εγκεφαλική της δραστηριότητα καταγράφηκε στο The Garage Center for ContemporaryCulture στη Μόσχα το 2011).

Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr

Πρόγραμμα ΝΕΟΝ-ΜΑΙ As One
Διάρκεια: 10 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2016
OpenDay: 10 Μαρτίου 2016, 12.00-20.00
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα

Το πρόγραμμα As One θα παρουσιαστεί σε όλους τους χώρους του Κτιρίου Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Για το σκοπό αυτό, το Μουσείο διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του ως εξής:

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Σάββατο: 12.00 – 20.00
Παρασκευή: 12.00 – 22.00
Κυριακή: 10.00 – 18.00
Δευτέρα Κλειστά

Είσοδος δωρεάν.

Η Μέθοδος Abramović απευθύνεται σε ηλικίες 15 ετών και πάνω. Η είσοδος στη Μέθοδο επιτρέπεται έως και 45 λεπτά πριν την ώρα λήξης του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου.

 

To Mr-Green.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Διαβάστε περισσότερα...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close