Κερκυραϊκή Παστιτσάδα

Μια συνταγή από την Ρένα της Φτελιάς!

06/10/2014
Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Η παραδοσιακή παστιτσάδα.. με άρωμα κανέλας

“Ίσως μια από τις πιο γνωστές συνταγές της Κέρκυρας. Είναι ένα πιάτο με ξεχωριστή νοστιμιά και αρώματα που κατέχει (δικαίως) μια τιμητική θέση σε κάθε γιορτινό τραπέζι! Στην κλασσική του έκδοση φτιάχνεται με χοντρά μακαρόνια, σας προτείνω όμως να το δοκιμάσετε με οποιοδήποτε άλλο χοντρό ζυμαρικό αγαπάτε” αναφέρει η Ρένα.

Υλικά για 6-8 άτομα:
1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος (κομμάτι ελιά ή ποντίκι)
500 γραμμάρια πένες
6-7 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
2 δοντάκια σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά ολόκληρη
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
2 ξυλάκια κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 ποτήρι του νερού λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη μυζήθρα τριμμένη για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες και το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, προσέχοντας να μην μαυρίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, το σκόρδο, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά. Βάζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα (3 περίπου ποτήρια) και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 70-80 λεπτά περίπου. Μόλις το κρέας ψηθεί, προσθέτουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα. Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα αφήνουμε να βράσουν για λιγάκι ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το ξύδι και το κρασί και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε λίγη τριμμένη κανέλα και μπόλικο τριμμένο τυρί.

Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά

Έχοντας φάει πάρα πολλές φορές στο εστιατόριο της Ρένας της Φτελιάς (στο Νέο Ψυχικό, όχι στην Φτελιά), λάτρεψα την μαγειρική της. Για αυτό και χάρηκα πολύ που συγκέντρωσε τις 45 αγαπημένες της ελληνικές και παραδοσιακές συνταγές και τις παρουσιάζει στο ολοκαίνουριό της βιβλίο, Συνταγές που αγαπήσαμε. Το βιβλίο αυτό αξιολογήθηκε ως έκδοση ιδιαίτερης αξίας από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες του κόσμου, οι οποίες το επέλεξαν για να εμπλουτίσει τις συλλογές τους. Συγκεκριμένα, το βιβλίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις εξής βιβλιοθήκες: Οξφόρδης, Κέμπριτζ και Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου. Επίσης, βρίσκεται στην Βρετανική Βιβλιοθήκη και τις εθνικές βιβλιοθήκες της Σκωτίας και της Ουαλίας. Και επειδή η Ρένα είναι μπροστά από την εποχή της, το βιβλίο κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικές εκδόσεις από τον εκδοτικό οίκο Στεργίου, μεταξύ των οποίων και σε ηλεκτρονική έκδοση για να έχουμε τις συνταγές μαζί μας στο κινητό ή στο tablet. Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί στα αγγλικά και κυκλοφορεί επίσης στην Αμερική και την Ιαπωνία. Μέσα στο 2015 θα μεταφραστεί στα ρωσικά, στα κινέζικα και στα ινδικά.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις καλύτερες συνταγές από την Μύκονο και την παραλία της Φτελιάς που άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο μέχρι σήμερα και καλύπτει μια γευστική διαδρομή 35 χρόνων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις καλύτερες συνταγές από την Μύκονο και την παραλία της Φτελιάς που άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο μέχρι σήμερα και καλύπτει μια γευστική διαδρομή 35 χρόνων.

 

 

To Mr-Green.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Διαβάστε περισσότερα...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close