Ερρίκος ο Ε’ από την ομάδα KatayisTeatre

Συνάντηση - πριν την πρεμιέρα - για γαλλικό φαγητό στο μπιστρό Le Mignon!

15/11/2014
Ερρίκος ο Έ

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης, Ερρίκος ο Ε’ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που ανεβαίνει στο θέατρο Άβατον, 3 από την ομάδα ΚatayisTeater απολαμβάνουν γαλλικό φαγητό στο μπιστρό Le Mignon.

Όταν με πήρε τηλέφωνο αυτό το ζιζάνιο, η Ναταλί να μου πει για την παράσταση στην οποία παίζει, την άκουγα να μου μιλά με τέτοιο ενθουσιασμό που δεν κατάλαβαινα τι έλεγε… Αρχίσαμε πάλι να λέμε τα δικά μας – γνωριζόμαστε δέκα τουλάχιστον χρόνια, έκανε εκπομπές στο Mad, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, την διαφήμιση και την επικοινωνία και όταν τελειώσε την δραματική, ξεκίνησε το θέατρο. Είναι πραγματικά απίθανη – το ίδιο και η παράσταση (είδα πρόβες και ναι, σας την προτείνω). Αμέσως, κανονίσαμε να βγούμε για ένα lunch – έτσι για να γνωρίσω καλύτερα τον θίασο. Της πρότεινα να πάμε σε ένα γαλλικό μπιστρό – για να έχουμε και συνέπεια με το έργο, Γαλλία, Αγγλία… Επιλέξαμε την Χάριτος και το ατμοσφαιρικό Le Mignon του φίλου και θεατρικού παραγωγού Γιώργου Λυκιαρδόπουλου (προσοχή, τα βράδια γίνεται χαμός!).

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Ερρίκος ο Ε’ αφήνει στο παρελθόν την άστατη ζωή που είχε επιλέξει για να αναλάβει ευθύνες μονάρχη μετά την διαδοχή του θρόνου από τον πατέρα του. Η Αγγλία και η Γαλλία βρίσκονταν σε πόλεμο για 80 χρόνια και ο Ερρίκος οργανώνει συνεχώς εκστρατείες εναντίων της, με αποκορύφωμα τη νίκη του στο Αζινκούρ και το γάμο του με την κόρη του βασιλιά της Γαλλίας.
Εβδομηντατρία χρονια μετά το μοναδικό έως τώρα ανέβασμα του έργου αυτού στην Ελλάδα, οι KatayisTeater ανεβάζουν την πρώτη τους παράσταση με την τεχνική της πλατφόρμας, αναβιώνοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη μάχη του Αζινκούρ και τα ιστορικά επακόλουθα της μέσα από την ιδιοφυή γραφή του Ο. Σαίξπηρ. Ο Ερρίκος ο Ε’ αντιμέτωπος με τον πρίγκιπα Δελφίνο, το Γαλλικό παλάτι και τον πολυπληθή στρατό της Γαλλίας. Στο πλευρό του ο πιστός του λοχαγός Φλουέλλεν, ο φίλος των νεανικών του αμαρτωλών χρόνων Πιστόλης κι ο ετερόκλητος λαός της τότε Αγγλίας. Το κοινό με την καταλυτική αφήγηση του Χορού γίνεται κοινωνός ρήξεων που καθιστούν το έργο ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμη. Ο πόλεμος, οι ατομικές διαμάχες άλλα και οι εγκεφαλικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών ακόμη κι ο “έρωτας” του Ερρίκου με την Γαλλίδα πριγκίπισσα Κατερίνα χωρούν στον περιορισμένο χώρο 1Χ2 μέτρων της σχεδιασμένης σκηνής.

Φέτος, οι KatayisTeater καταπιάνονται με ένα από τα πιο αφαιρετικά και ολιγοπαιγμένα ιστορικά θεατρικά κείμενα του Σαίξπηρ. Οι πέντε ηθοποιοί της ομάδας αφηγούνται όλη την ιστορία ενσαρκώνοντας 25 ρόλους. Η μουσική της παράστασης, οι εικόνες και ολα τα εφέ εκτελούνται από τους ηθοποιους που με βάση την κανονική σκηνή, μια πλατφόρμα και το σώμα τους στήνουν το δικό τους σκηνικό χώρο για κάθε πιθανή χρήση…

Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς
Παίζουν: Μαρία Μανόνα, Νίκος Παρασκευοπουλος, Ναταλί Τσάβεζ, Δέσποινα Φούντα, Κατερίνα Χολή

Θέατρο Άβατον: Ευπατρίδων 3, Γκάζι, Τηλ:2103412689, απο 15/11 έως 21/12 κάθε Σαββάτο και Κυριακή στις 21:00.

Τις φωτογραφίες έβγαλε ο Γεράσιμος Φρόνιμος.

Ερρίκος ο 'Ε

Ερρίκος ο Ε'

Η Ναταλί Τσάβεζ.

Ερρίκος ο Ε'

Η Κατερίνα Χολή.

Ερρίκος ο 'Ε

Η Δέσποινα Φούντα.

Ζήτησα από τον chef του μπιστρό Δημήτρη Καζιάνη να μάς δώσει τις συνταγές των πεντανόστιμων πιάτων του:

Ερρίκος ο Έ

Café de paris entrecote

Υλικά για 2 άτομα:
250 γρ. βούτυρο
125 γρ. κρεμμύδι εσαλλότ
125 γρ. ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές λευκό ξηρό κρασί
50 γρ. φιλέτο αντζούγιας
10 γρ. σκόρδο
75 γρ. μαϊντανό
10 γρ. φασκόμηλο
20 γρ. εστραγκόν
2 γρ. μαντζουράνα
4 γρ. θυμάρι
12 γρ. μουστάρδα
5 γρ. κάρυ σε σκόνη
5 γρ. πάπρικα
20 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι λευκό
50 ml χυμό λεμόνι (σουρωμένο από τις ίνες)
10 ml Worcester sauce
30 γρ. ζωμός βοδινού
2 φιλέτα μοσχαρίσιας κόντρας (entrecote)
200 γρ. πατάτες λεπτοκομμένες (τηγανητές)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα εσαλλότ σε σχήμα μικρού ζαριού. Τοποθετούμε τα κρεμμύδια μας στη συνολική ποσότητα κρασιού και κατεβάζουμε το κρασί (συμπυκνώνουμε). Προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα το σκόρδο τις αντζούγιες και τα μυρωδικά μας πάντοτε ψιλοκομμένα. Τοποθετούμε το προιόν της προηγούμενης διαδικασίας στο βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει. Ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να αφρίσει. Κλείνουμε αεροστεγώς και παγώνουμε στο ψυγείο ώστε να αποκτήσει στερεή μορφή. Ψήνουμε τις μοσχαρίσιες κόντρες στον επιθυμητό βαθμό, ενώ παράλληλα τηγανίζουμε τις πατάτες μας. Σερβίρουμε τις entrecote, και τοποθετούμε από πάνω κομμάτια του αρωματικού βουτύρου. Γαρνίρουμε με τηγανητές πατάτες.

Ερρίκος ο 'Ε

ΣΑΛΑΤΑ ΤΡΟΥΦΑ

Υλικά σαλάτας για 2 άτομα:
Μισό ματσάκι λόλα πράσινη
Μισό ματσάκι λόλα κόκκινη
Λίγα φύλλα σπανάκι
Μισό μαρούλι
1 καρότο
1 φινόκιο
Μισό ματσάκι ρόκα

Υλικά για το dressing:
100 ml ελαιόλαδο
10 ml λάδι τρούφας
20 ml χυμό λεμόνι (σουρωμένο από ίνες)

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε τα φύλλα από όλες τις πράσινες σαλάτες μας και αφαιρούμε όλα τα πολύ σκληρά κομμάτια. Κόβουμε το καρότο και το φινόκιο σε πολύ λεπτές φλύδες. Μέσα σε μια μικρή λεκάνη αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με το λάδι τρούφας και το χυμό λεμόνι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πολλή αγάπη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί σε μια λεκάνη και καταβρέχουμε τη σαλάτα με το dressing. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

 

 

 

 

 

To Mr-Green.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Διαβάστε περισσότερα...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close