Πανετόνε

Μια συνταγή από τον Γιώργο Τσούλη!

30/12/2019
Πανετόνε

Ο Γιώργος Τσούλης μας δίνει την δική του συνταγή για το εντυπωσιακό αφράτο κέικ των γιορτών!

Χρόνος παρασκευής 90′
Αναμονή 24 ώρες
Εκτέλεση 90′

Υλικά για 3 μεγάλα πανετόνε 800 γρ. ή 30 μικρών 80 γρ.:
Για το προζύμι:
150 ml μερό, σε θερμοκρασία δωματίου
4 γρ. ξερή μαγιά
4 γρ. αλάτι
200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ

Για τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα:
240 γρ. σταφίδες, ξερές
180 γρ. πορτοκάλια γλασσέ, κομμένα σε κυβάκια ή ξύσμα από 4 πορτοκάλια
180 γρ λεμόνια γλασσέ, κομμένα σε κυβάκι ή ξύσμα από 3 λεμόνια
80 ml κονιάκ

Για τη ζύμη του πανετόνε:
30 γρ. ξερή μαγιά
50 ml χλιαρό γάλα
300 γρ. προζύμι
700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1  ½ κ.σ. βανίλια εκχύλισμα
1 κ.σ. αλάτι
200 ml γάλα, παγωμένο
12 κρόκοι αυγών
300 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια & σε θερμοκρασία δωματίου

2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό, για το άλειμμα
Άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση για το προζύμι: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με το γάντζο για δύο λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για τρία λεπτά και έπειτα σε μέτρια ταχύτητα για πέντε λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία ζύμη.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, αδειάζουμε τη ζύμη μέσα, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για τρεις ώρες.
Στη συνέχεια τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέσα στο μπολ, δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο προζύμι, σκεπάζουμε ξανά το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέσα στο ψυγείο για δέκα ώρες.
Την επόμενη μέρα, προτού ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε το πανετόνε, βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε για δύο ώρες.
Εκτέλεση για τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά, τα σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες να μαριναριστούν.
Εκτέλεση για τη ζύμη του πανετόνε: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 50 ml χλιαρό γάλα και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με το γάντζο για δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το παγωμένο γάλα, τα αυγά, τη βανίλια εκχύλισμα και ζυμώνουμε για 5 – 6 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα στον κάδο το προζύμι και ζυμώνουμε για άλλα 7 λεπτά.
Ρίχνουμε και το βούτυρο και το ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά.
10 Τέλος προσθέτουμε και τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα και ζυμώνουμε για άλλο 1 – 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
11 Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη 800 γρ. το καθένα, τα πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας και τα βάζουμε μέσα στις ειδικές φόρμες για πανετόνε, διαμέτρου 17 εκατοστών.
12 Αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 – 2 ½ ώρες και έπειτα αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου το πάνω μέρος τους με κρόκο αραιωμένο σε λίγο νερό.
13 Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράσσουμε σε σχήμα σταυρού το πάνω μέρος του κάθε πανετόνε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 – 35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.
#tsoulotip: Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, η αναλογία είναι στο ζυμάρι 60 γρ. και στο προζύμι 8 γρ. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή του πανετόνε, μόλις ψηθούν καρφώνουμε δύο καλαμάκια για σουβλάκια στο κάτω μέρος των πανετόνε και τα στηρίζουμε ανάμεσα σε δύο σκεύη, έτσι ώστε το πανετόνε να κρέμεται ανάποδα στον αέρα ώστε καθώς κρυώνει να μη χάσει τον όγκο του.
Περισσότερες γιορτινές συνταγές θα βρείτε στο site του chef, giorgostsoulis.com

To Mr-Green.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Διαβάστε περισσότερα...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close