Συνταγή για Βασιλόπιτα και Πρωτοχρονιάτικο Κορμό από τον Ανδρέα Λαγό!

Bonus: Ο Μάρκος Σεφερλής με την Έλενα Τσαβαλιά δοκιμάζουν πρώτοι! Καλή Χρονιά!

31/12/2014
Λαγός

Ο chef του Mega με Μια Ανδρέας Λαγός μας δίνει την συνταγή για μια τέλεια Βασιλόπιτα με κόκκινα φρούτα και ένα σοκολατένιο κορμό με κρέμα λευκής σοκολάτας και μύρτιλα! Μαζί του στην φωτογραφία ο Μάρκος Σεφερλής και η Έλενα Τσαβαλιά έρχονται στο Mr-Green για ποδαρικό για το 2015! Περισσότερα για τον Ανδρέα, μπορείτε να δείτε στην σελίδα του.

Λαγός

Σοκολατένιος κορμός με κρέμα λευκής σοκολάτας και μύρτιλα

ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
200γρ. κουβερτούρα λιωμένη
5 κρόκους
100γρ. ζάχαρη
5 ασπράδια
40γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
50γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο
Για την κρέμα
180γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη
100γρ. βούτυρο
250γρ. τυρί κρέμα
Ξύσμα και χυμό από 1 μοσχολέμονο
200γρ. μαρμελάδα μύρτιλο
Για την επικάλυψη
100γρ. κρέμα γάλακτος
100γρ. λευκή σοκολάτα
100γρ. φρέσκα μύρτιλα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη, για λίγα λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους στην μαρέγκα και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στρώνουμε το μείγμα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1750 C, για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο τυλίγουμε αμέσως σε ρολό, μαζί με τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
Προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει από την θερμοκρασία της σοκολάτας, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί, το ξύσμα, το χυμό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα, ανακατεύουμε πολύ καλά και κρατάμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει.
Για την επικάλυψη
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη λευκή σοκολάτα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος (όχι βράσιμο), και την αδειάζουμε στη λευκή σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά και κρατάμε το γλάσο στην άκρη, να κρυώσει εντελώς.
Συναρμολόγηση
Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι προσεχτικά, απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα, από πάνω απλώνουμε την μαρμελάδα μύρτιλο και τυλίγουμε ξανά το παντεσπάνι σε ρολό, προσεχτικά, βγάζοντας την λαδόκολλα αυτή τη φορά. Τυλίγουμε το ρολό με μεμβράνη καλά και τον βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να παγώσει. Βγάζουμε από το ψυγείο, περιχύνουμε με το γλάσο, σκορπάμε φρέσκα μύρτιλα και σερβίρουμε.

Tips
Η σοκολάτα πρέπει να έχει χλιαρή θερμοκρασία όταν την ενώνουμε με άλλα υλικά.
Το παντεσπάνι το τυλίγουμε αμέσως, όταν βγει από τον φούρνο για να του δώσουμε το σχήμα.

 

Λαγός

Βασιλόπιτα με κόκκινα φρούτα

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
200γρ. ζάχαρη
3 αβγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανιλίνη
200γρ. χυμό πορτοκάλι
150γρ. βούτυρο λιωμένο
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2κ.γ μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ αλάτι
300γρ. φρούτα του δάσους (μούρα, βατόμουρα, μύρτιλα)
Για το κραμπλ
100γρ. καστανή ζάχαρη
50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ κανέλα
¼ κ.γ τζίντερ σκόνη
100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60γρ. αμύγδαλο φιλέ
50γρ. λευκή σοκολάτα χοντροκομένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκάλ, τη βανιλίνη για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε σε ένα μπολ τη πολέντα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα στέρεα υλικά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα από σιλικόνη, τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Για το κραμπλ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτα να παγώσει.
Συναρμολόγηση
Αδειάζουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα στρογγυλή 26εκ. τη μισή ποσότητα του μείγματος κέικ. Πασπαλίζουμε με τα μισά κόκκινα φρούτα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ. Πασπαλίζουμε ξανά με τα υπόλοιπα κόκκινα φρούτα και από πάνω πασπαλίζουμε με τα κράμπλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1750 C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλουμε στο κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά) και σερβίρουμε.

Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί! Καλή χρονιά!

 

To Mr-Green.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Διαβάστε περισσότερα...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close